Division 1 i handboll

Division 1 är en term som förekommer inom en mängd olika sporter när man talar om ligaspel. Förutom ishockey och fotboll så är även handboll en sport där det i Sverige finns en division med namnet. Rankat mot övriga ligor så är handbollens division 1 den tredje divisionen i sporten, där man valt att dela upp det hela i två geografiska serier. Därmed finns det både Division 1 Norra och Division 1 Södra. I vardera utav dessa två deltar tolv lag som alla möter varandra en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. När dessa matcher, som spelas i 22 omgångar är avklarade så äras de två lag som vinner divisionerna med att få avancera till den högre ligan Allsvenskan inför den nästkommande säsongen. Samtidigt får de fyra lag som hamnar på andra och tredjeplats i Division 1 göra upp i ett kval mot de näst sämsta lagen i Allsvenskan, där även dessa lag har möjligheten att klättra uppåt.

Högre ligor i handboll
Allsvenskan är den näst högsta ligan inom svensk handboll på herrsidan och ett mål för många lag i Division 1. Här deltar 14 klubblag ifrån hela Sverige där alla möter varandra en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan under säsongen som pågår ifrån september till mars. När dessa matcher är avklarade åker de två sämsta lagen ner i Division 1 inför den kommande säsongen, samtidigt som lagen på plats 11 och 12 ställs mot de fyra lagen ifrån Division 1 kvalet till Allsvenskan. Detta spel inleds med att Division 1-lagen gör upp om de två kvalplatserna där segrarna placerar sig i Allsvenskan. Samtidigt som detta sker så får det lag som hamnar högst upp i Allsvenskan klättra till den svenska toppligan vid namnet Handbollsligan, samtidigt som alg 2-4 kvalar för att också få komma dit.

Att ta sig hela vägen till Handbollsligan är inte bara ett tecken på att man jobbar bra som lag, utan även ett sätt för dig som enskild spelare att bli mer uppmärksammad och kanske bli erbjuden ett kontrakt utav en bättre klubb. Även landslagets ledning kan här enklare få upp ögonen för dig och kanske kan du på den vägen få möjligheten att representera Sverige i Europamästerskapet i handboll som spelas vartannat år.
I Handbollsligan deltar det också 14 klubblag som under hela 32 omgångar möter varandra tills att det är dags för slutspel. Här deltar de åtta högst placerade lagen i ett spel med möten som spelas i ett bäst utav fem-upplägg, där man slutligen kan kröna en svensk mästare. Samtidigt har de två lag som placerar sig sämst i ligan spelat klart här för den här gången och kommer istället få fortsätta sin resa i Allsvenskan. Även de två näst sämsta lagen riskerar att hamna här, men kan hålla sig kvar genom att klara av kvalet.