Divison 1 i fotboll

Division 1 i fotboll är den tredje högsta ligan i Sverige. Fram till 1999 så var Division 1 Sveriges andra högsta liga bakom Allsvenskan. Efter 12 år som andra högsta liga fick Division 1 ta ett kliv ner i den svenska fotbollens hierarki. Svenska förbundet, alla som styr svensk fotboll bestämde sig för att införa en så kallad toppliga för alla dåvarande division 1 lag. Klubbarna inom både Allsvenskan och de olika Divison 1 ligorna fick också vara med och bestämma vid byte av format. Man införde en liga som heter Superettan där de bästa lagen från Divison 1 ligorna fick vara med.

Fram till 2006 ersatte Superettan de olika divisionerna helt och hållet. Man skippade helt enkelt olika divisioner som Divison 1 och det var endast Superettan som tog hand om alla klubbar som lyckades kvala dit. Övriga klubbar föll ner till tvåan och man fick genom tuffa kval ta sig upp till Superettan igen. Många trodde att detta skulle gynna konkurrens och att Sverige skulle få fram två stycken konkurrenskraftiga ligor som skulle gynna svensk fotboll i längden. Efter 6 års prövotid fick man reda på att så blev inte fallet och man hade fallerat helt och hållet. Det blev helt enkelt för stora steg mellan Superettan och Divison 2. Nu har man återgått till två stycken Divison 1 serier. Ett för de lagen som är i norra Sverige och ett för de i södra Sverige. Varje liga består av 14 lag som får kvala sig till Superettan.

Att ta sig ifrån Division 1 upp till Allsvenskan är ett mål för såväl många tränare som spelare. Likaså drömmer nog många spelare i lagen om att någon dag få en plats i det åtråvärda landslaget, där man får chansen att representera Sverige i olika större mästerskap. Fotbolls EM är ett utav dessa, dit Sverige oftast lyckas kvala.