Klubbsporten bandy

Förutom ishockey finns det en ytterligare sport som även den utförs på is och där man med hjälp utav en klubba ska försöka göra mål. Det är självklart folksporten bandy som vi pratar om. Här i Sverige är sporten väldigt stor, men även ute i andra delar utav världen finns det lag som utför sporten.

Divisioner i bandy
Den högsta ligan inom klubblags-bandy i Sverige går under namnet Elitserien i bandy. Här deltar 14 klubbar i ett ligaspel som pågår ifrån oktober till mars, där algen möts i en enda stor serie, med varsitt möte på hemmaplan och bortaplan. Totalt blir det 26 spelomgångar innan de åtta högst placerade lagen går vidare till slutspel, där alla möten spelas som bäst utav fem. Till sist väntar den stora finalen, en enda direkt avgörande kamp om vilka som får ta hem guldet och bli titulerade som svenska mästare.

Mästerskap i bandy
Då bandy är en sport som spelas i fler länder än enbart Sverige finns det även sätt för landslag att mäta sina styrkor på. Världsmästerskapet i bandy är den stora turnering som de flesta har siktet inställt på och ett evenemang som arrangeras på årlig basis. I turneringen, som hålls i början utav året, deltar åtta nationer som delas in i två grupper om fyra. Lagen möter här varandra i ett möte vardera och placeringarna i tabellerna avgör sedan vilket motstånd som väntar i kvartsfinalerna. Det är alltså inget lag som åker ut direkt efter gruppspelet, utan alla lag får en chans att ta sig vidare. På hemsidan Bandy-vm.se hittar du all information kring mästerskapet.

Däremot så finns det en risk för de lag som åker ut i kvartsfinalerna att även gå miste om att få delta i turneringen inför nästa år. De två lag med lägst gruppspelspoäng får nämligen göra upp om vem som får stanna kvar i högstaligan och vem som blir utbytt mot vinnaren i B-VM.

Även för damlandslag finns ett världsmästerskap, men detta spelas endast vartannat år.

Att bandyn även skulle vara en sport lämplig för de Olympisk sommarspelen är någonting som har varit på tal tidigare. På 50-talet deltog sporten som en uppvisningssport, men tyvärr fanns inte ett tillräckligt stort intresse för att sporten skulle få bli en officiell gren.